Bezitters van zogenoemde ‘ledencertificaten’ Rabobank hebben de afgelopen maanden fors meer van dit type obligaties verkocht dan normaal.

Dat meldt Het Financieele Dagblad dinsdag.

Rabbobank geeft sinds begin deze eeuw voor klanten zogenoemde ledencertificaten uit. Dit zijn een soort achtergestelde obligaties met een vaste rente, die meetellen voor het zogenoemde ‘kernkapitaal’ van de bank. Dat is een maatstaf voor de eigen financiële buffers.

In totaal haalde Rabobank zo’n 6,6 miljard euro via ledencertificaten. De coöperatieve Rabobank is niet beursgenoteerd, maar klanten/leden kunnen één keer per maand via een interne markt handelen in de certificaten.

Ledencertificaten Rabobank

De afgelopen maanden zijn er veel meer ledencertificaten ter verkoop aangeboden dan normaal, zo schetst het FD. De omzet van de certificaten bedroeg in mei 10,4 miljoens stuks in dubbeltelling en in april 9,4 miljoen stuks. Dit tegen een gemiddelde van 3,5 miljoen verhandelde certificaten in normale maanden.

Rabobank kan de certificaten zelf terugkopen als er veel aanbod is, maar dit gaat wel ten koste van de eigen vermogensbuffers. De zogenoemde 'kernkapitaalratio' bedraagt nu 13 procent, wat relatief hoog is voor een Nederlandse bank.

Een woordvoerder van Rabobank wijst tegenover het FD op het sombere sentiment onder beleggers, na de reddingsoperaties van SNS Reaal in Nederland en banken in Cyprus. Daarbij bleek dat houders van achtergestelde obligaties niet buiten schot blijven als er grote problemen ontstaan bij een bank.

Rabobank staat als de meest solide bank van Nederland te boek, maar de achtergestelde status van de ledencertificaten impliceert wel dat bezitters hierop een groter risico lopen dan bij reguliere obligaties.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl